Linkek a témában:
Így lehet felismerni a hamisított mézeket
A mézhamisítás sajnos az egész Európai Unióban virágzik, a Kínából érkező ipari mézek hazánkba is ellenőrizetlenül áramlanak, és az itthon termelt méz is könnyedén hamisítható némi kristálycukoroldat hozzákeverésével. A hamisítás tehát könnyen kivitelezhető, a hamis mézet az igazitól megkülönböztetni viszont nehéz, így nagyon fontos tudnunk, hogyan állapítsuk meg, hogy egy olcsón kínált üvegben valódi méz van-e, vagy sem.
Honnan látod, melyik a hamis méz? A méhész elmondja, mire kell figyelni
Sok helyen bele lehet futni a cukorszirupokkal felhígított, esetleg vizezett, színezett, vagyis a közbeszédben hamisnak nevezett mézbe, de kevesen tudják, pontosan mikor kell gyanakodni a rossz minőségű termékre.
Egy szelet kenyér, egy pohár hideg víz, vagy akár az ujjaid segítségével is rájöhetsz, hogy igazi mézet, vagy hamisítványt vettél-e a boltban.
10 tuti trükk, amellyel megkülönböztetheted a hamis mézet az igazitól
Miről ismerjük meg az igazi mézet?
Hazánkban örömteli módon évről évre többen foglalkoznak a méhészettel, - 2016-ban már 804 ezer méhcsalád vett részt a hazai méztermelésben - a kínálat bővülése azonban nem járt a minőség emelkedésével:
egy-egy ellenőrzés során megdöbbentő arányban (a 70 százalék is előfordult) találnak hamisított termékeket a mézpiacon.
Mézet venne? Íme 3 tipp, hogy ne verjék át!
A mézhamisítás sajnos az egész Európai Unióban virágzik, a Kínából érkező ipari mézek hazánkba is ellenőrizetlenül áramlanak, és az itthon termelt méz is könnyedén hamisítható némi kristálycukoroldat hozzákeverésével. A hamisítás tehát könnyen kivitelezhető, a hamis mézet az igazitól megkülönböztetni viszont nehéz, így nagyon fontos tudnunk, hogyan állapítsuk meg, hogy egy olcsón kínált üvegben valódi méz van-e, vagy sem.
Miről ismerhető fel, hogy egy méz hamisított?
Miről is ismerhető fel egy hamis méz?
Vannak, akik úgy vélik, hogy csakis az a méz a jó és az eredeti, amely folyékony. Ez azonban tévhit, hiszen minden méz lehet jó. A sűrűség pedig csupán attól függ, hogy mekkora egy méz cukortartalma. A cukortartalom pedig annak függvényében alakul, hogy milyen növényből készítették el az adott mézet. Vannak mézek, amelyek igen hamar kristályosodnak, míg vannak olyanok, amelyek akár éveken át is tökéletesen meg tudják őrizni a folyékony állagukat. A repceméz például igen hamar kikristályosodik, míg az akácméz akár 2 éven keresztül is folyékony tud maradni. A kristályosodás tehát, nem azt jelenti, hogy egy méz hamisított lenne. Sőt, a hamis mézek általában egyáltalán nem szoktak kristályosodni!