Linkek a témában:
A méhsört mindenhol szent ital
A méz nem csak a világ első édesítőszere, de az alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik. Régen a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Talán innen származik a mézeshetek elnevezés). A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre, és kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne.
Mead (ital)
A mead egy méz, víz és élesztő erjesztésével előállított alkoholos ital, mely akár hűtve, akár forró italként is iható.
Mi az a Mézsör?
A mézsör az egyik legkiemelkedőbb példája a mézből érlelt termékeknek. A mézet valójában kevés alkoholos ital készítéséhez használják, ott is alapként vagy mint édesítő ízfokozóként.
Mézsör 0.5l (Primátor)
Amit a mézsörökről tudni érdemes
A mézlé erjedését régi sörrel indították meg, és a középkorban Európa-szerte széles körben fogyasztották mindenhol, ahol a méz hozzáférhető volt. A mézsör készítése végigkísérte a középkor évszázadait, mint a sörfőzés egyik ága.
Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala a mézsör. A múlt század közepéig Németországban, különösen Szászországban és Poroszországban volt kedvelt, de szívesen itták a görögök, az ausztrálok, a Himalája pásztorai és a maja indiánok is. A germánoknál az istenek itala volt. Plinius, római történetíró műveiben említi. Elkészítése könnyű volt. Az erdei mézet vízzel elkeverték és erjesztették.
Újra menő a világ legősibb piája
A mézsör (vagy mézbor) évezredek óta létezik: szinte minden ősi civilizációban rájöttek, hogyan erjeszthető a méz – már jóval a bor és a sör megjelenése előtt. Egy ilyen örökséggel azt gondolhatnánk, hogy az italt övezi némi tisztelet, pedig az az igazság, hogy a mai embereknek valójában fogalmuk sincs arról, hová is tegyék az italt.