Linkek a témában:
Hamis a kristályos? | Mézművész blog
A kristályosodás kémiája
A mézet a méhek nektárból készítik, ami nem más, mint híg répacukor (egy diszacharid) oldat. Ahogy a nektárból a méhek mézet készítenek, érlelnek, ez a diszacharid monoszacharidokká alakul: glükózzá(szőlőcukor) és fruktózzá (gyümölcscukor), kb. fele-fele arányban. Szokták is mondani, hogy már ennyiben biztosan egészségesebb a méz a répacukornál (a boltban vásárolt kristálycukornál): nem kell a szervezetünknek monoszacharidokká alakítania a diszacharidot, a méhecskék megteszik helyettünk!
Meghatározás
A mézben számos természetes anyagot találtak így proteint, enzimeket és vitaminokat, amelynek nagy része 40oC felett elvész. Fontos tudnunk, hogy a bolti mézek túlnyomó része hőkezelt a könnyebb szűrés és töltés miatt, így viszont enzimtartalmuk töredéke a termelői méznek így hát gyógyhatásuk is igen csekély.
Árulnak olyan termékeket, amelyek bár a nevükben benne van, egy csepp mézet sem tartalmaznak: törökméz, mézes kekszek. Ne játszunk szerencse játékot, inkább vásároljunk termelőtől, méhészektől!
Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!